ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

ΣΤΟ 1O ΕΠΑ.Λ. ΑΡΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Μηχανολογίας

Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής

& Αυτοματισμού

Πληροφορικής

Δομικών

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Τεχνικός Ζωικής Παραγωγης

ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

& ΕΥΕΞΙΑΣ

Βοηθός Νοσηλευτών

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Αισθητικής Τέχνης

Κομμωτικής Τέχνης

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Γραφικών Τεχνών

ΔΙΟΙΚΗΣΗ Κ΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

about img

   Αντικείμενο του τομέα γεωπονίας ή γεωργικού τομέα είναι όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και βελτίωση φυτών και ζώων (αλλά και μυκήτων), την εξασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος διαβίωσής τους, την επιθυμητή ανάπτυξή τους για την παραλαβή των προϊόντων για τα οποία καλλιεργούνται ή εκτρέφονται, καθώς και την επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων που παίρνουμε από αυτά.

   Η σύγχρονη γεωργία δεν έχει καμία σχέση με τη παραδοσιακή γεωργία. Ο σύγχρονος γεωργός θεωρείται επιχειρηματίας και το επάγγελμα του όχι μόνο δεν είναι παρωχημένο, αλλά αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους τομείς δραστηριοποίησης χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία .Οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν τον Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

    Είναι λοιπόν ένας σύνθετος τομέας που αποτελείται από πολλούς επιμέρους κλάδους που όλοι τους είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου καθώς αποτελούν την βάση πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες μιας κοινωνίας. Οι επιμέρους κλάδοι του τομέα κατηγοριοποιούνται σε γενικές κατηγορίες που είναι 1: η φυτική παραγωγή, 2: η ζωική παραγωγή, και 3: η τεχνολογία τροφίμων και ποτών.

    Σε αυτές τις κατηγορίες εμπλέκονται επαγγέλματα που εκτός από τους τεχνικούς φυτικής και ζωικής παραγωγής και τους τεχνικούς τροφίμων και ποτών, αφορούν επίσης τεχνικούς αναπαραγωγής, τεχνικούς κατασκευών και εγκαταστάσεων, τεχνικούς και χειριστές γεωργικών μηχανών, και τεχνικούς μάρκετινγκ και εμπορίας.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Α) ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

about img

Εικόνα 1(από διαδίκτυο): η αιγοπροβατοτροφία συμβάλει σημαντικά στην οικονομία ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

about img

Εικόνα 2(από διαδίκτυο): η βοοτροφία εντατικής μορφής αφορά κυρίως ζώα υψηλής παραγωγής γάλακτος

about img

Εικόνα 3(από διαδίκτυο): Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η εκτατική εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος

about img

Εικόνα 4(από διαδίκτυο):Η χοιροτροφία αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο της ζωικής παραγωγής για τη χώρα μας

about img

Εικόνα 5(από διαδίκτυο ):Η αυγοπαραγωγική πτηνοτροφία είναι ένας κλάδος περιορισμένος σήμερα, με πολλά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας

about img

Εικόνα 6: (από διαδίκτυο): Το μεγάλος μήκος ακτών,οι λιμνοθάλασσες,, καθώς και τα πολλά εσωτερικά νερά όπως τα ποτάμια και οι λίμνες, και η ποιότητα νερών καθιστούν τιςιχθυοκαλλιέργειες το δυναμικότερο κλάδο της ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα

about img

Εικόνα 7(από διαδίκτυο )Η μελισσοκομία , αν και εκτατικής μορφής, είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα διότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ποικίλης χλωρίδας της χώρας μας, δίνει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας, περιζήτητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Β) ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

about img

Εικόνα 8(από διαδίκτυο): Τα οπωροκηπευτικά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών σε καθημερινή βάση πολλές φορές, στις λαχαναγορές της ευρώπης, αποτελούν επίσης ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων που καταναλώνουν τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας

about img

Εικόνα 9:Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ελλάδα εντατικοποιούν την εκμετάλλευση της γής και υπερτερούν σε σχέση με αντίστοιχες άλλων χωρών λόγω των κλιματικών συνθηκών της χώρας μας

about img

Εικόνα 10(από διαδίκτυο ): Η δενδροκομία έχει μερικές καλλιέργειες όπως η ελιά που είναι ζωτικής σημασίας για τους έλληνες, αλλά και καλλιέργειες όπως της ροδακινιάς και της βερικοκιάς που δίνουν εξαγώγιμα νωπά φρούτα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

about img

Εικόνα 11(από διαδίκτυο): Ο τουρισμός , βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος στις σύγχρονές τσιμεντουπόλεις, έχουν αναδείξει τη σημασία της ανθοκομίας, της κηποτεχνίας και της αρχιτεκτονικής τοπίου

about img

Εικόνα 12:Η καλλιέργεια του ακτινιδίου, από τις σημαντικότερες για την Aρτα, απαιτεί σημαντικές υποδομές εγκατάστασης,( υποστήλωση, συστήματα άρδευσης, εδαφοβελτίωση) και μηχανικό εξοπλισμό δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλές τεχνικές ειδικότητες

Γ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

about img
about img
about img

   Θεωρητικά οι απόφοιτοι του τομέα γεωπονίας τεχνολογίας τροφίμων και περιβάλλοντος έχουν τον πρώτο λόγο για την σταδιοδρομία σε κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα αξιοποιώντας τις γνώσεις τους που απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους στο τομέα γεωπονίας τεχνολογίας τροφίμων και περιβάλλοντος του ΕΠΑΛ και διευρύνοντάς τες με επιπλέον γνώση και εμπειρία (τάξη μαθητείας, σπουδές σε ανάλογες επαγγελματικές σχολές και ΙΕΚ, φοίτηση σε σχετικά τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων).

    Καθεμιά από τις γενικές κατηγορίες του τομέας γεωπονίας δεν είναι απλή αλλά υποδιαιρείται σε κλάδους όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, Έτσι η γενική κατηγορία της φυτικής παραγωγής υποδιαιρείται κυρίως στους Κλάδους α) δενδροκομίας και αμπελουργίας, β)κηπευτικών και λαχανοκομίας, γ)φυτών μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, ψυχανθή, βιομηχανικά φυτά) δ)ανθοκομίας, καλλωπιστικών και αρχιτεκτονικής τοπίου.

   Επίσης η βασικοί κλάδοι που αποτελούν στην Ελλάδα τη κατηγορία της ζωικής παραγωγής είναι α) η βοοτροφία β)η αιγοπροβατοτροφία, γ)η χοιροτροφία, δ)η πτηνοτροφία, ε)οι ιχθυοκαλλιέργιες, στ)η μελισσοκομία.

   Τέλος η γενική κατηγορία της τεχνολογίας τροφίμων έχει επιμέρους κλάδους όπως α)γαλακτοκομία β)ποτοποιία, γ)κονσερβοποιία, δ)αλευροβιομηχανίες, ε)ελαιουργεία, στ)συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών, κ.α.

   

   ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ 1Ο ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ

    «Ούτε οι ευτυχέστεροι μπορούν να αποστασιοποιούνται από τη γεωργία. Όπου η γεωργία ακμάζει, εκεί και οι άλλες τέχνες ακμάζουν, όπου δε αναγκάζεται η γη να παραμένει χέρσα, σχεδόν καταστρέφονται και οι άλλες τέχνες και στην ξηρά και στη θάλασσα.» («Οικονομικά» του Ξενοφώντα).

   Η σύγχρονη γεωργία δεν έχει καμία σχέση με τη παραδοσιακή γεωργία. Ο σύγχρονος γεωργός θεωρείται επιχειρηματίας και το επάγγελμα του όχι μόνο δεν είναι παρωχημένο, αλλά αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους τομείς δραστηριοποίησης χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία .Οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν τον Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

   Στην Α΄ Τάξη οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, Γενικής Παιδείας 22 ώρες/εβδ., Προσανατολισμού 7 ώρες/εβδ. και τρία μαθήματα Επιλογής 6 ώρες/εβδ. ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α΄ Τάξης είναι το παρακάτω:

about img about img

   Στην Β΄Τάξη οι μαθητές επιλέγουν(τον Τομέα που επιθυμούν)και διδάσκονται μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία είναι 12 ώρες/εβδ. μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες/εβδ. μαθήματα Τομέα θεωρητικά και εργαστηριακά.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Β΄Τάξης είναι το παρακάτω:

about img about img

   Γ΄ Τάξη

   Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ 1489/τΒ΄/26-05-2016 οι μαθητές που στην Β΄ Τάξη θα ακολουθήσουν τον Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Γ΄ Τάξη θα επιλέξουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:

1.Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

2.Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία είναι 12 ώρες/εβδ. μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες/εβδ. μαθήματα Ειδικότητας θεωρητικά και εργαστηριακά.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γενικής Παιδείας της Γ΄Τάξης είναι το παρακάτω:

about img

   Τα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του 1ο Εργαστηριακού Κέντρου Αρτας.

ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της κάθε ειδικότητας είναι το παρακάτω:

Ειδικότητα:1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

about img

Ειδικότητα:2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγης

about img

   

- ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑ.Λ.

1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

2. ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με το νόμο 4386/2016(ΦΕΚ 83/τΑ/11-05-2016) το Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας είναι επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).

- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ:

α) Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας.

β) Με το νέο θεσμό του "Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας", δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου, (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

γ) Συνέχιση σπουδών στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

δ) Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στην Β΄τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες/εβδ.)

- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα Τ.Ε.Ι. και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ. και ΓΕΛ , και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εξεταζόμενα μαθήματα ομάδας Α

Δύο (2) Γενικής Παιδείας: Μαθηματικά Ι και Νεοελληνική Γλώσσα

Δύο (2) Ειδικότητας:

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής:1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, 2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής:1.Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, 2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ(εργασία)

Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, εκτός από τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του στα Τ.Ε.Ι.,την εγγραφή τουστα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα) έχει και άριστες προοπτικές εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλο το φάσμα του Πρωτογενούς ,Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα.

Ανάλογα με την ειδικότητα που έχει επιλέξει έχει πολύ καλές προοπτικές εργασίας τόσο στο δημόσιο ,όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ως εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό(π.χ. στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, σε δημόσιες υπηρεσίες ,σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε Δημόσια Κτηνιατρεία ,σε υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων ,σε Ινστιτούτα Κτηνοτροφικών φυτών ,σε εργαστήρια γενετικής και βελτίωσης φυτών και ζώων, σε αγροτουριστικές μονάδες, σε υπηρεσίες πρασίνου και περιβάλλοντος των δήμων σε φυτωριακές επιχειρήσεις δενδροφυτεύσεις, διαμόρφωση κήπων κ.α.)

Επίσης μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της υπαίθρου (π.χ. προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων κ.α.) όπου του παρέχονται ευκαιρίες και δωρεάν χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του και ανοίγονται νέες προοπτικές για τον επιχειρηματικό κλάδο.

- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ

about img

Εικόνα 16:διαμόρφωση παρτεριού και δενδροφύτευση στην πλατεία Σκουφά από μαθητές του τμήματος γεωπονίας τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής του 1ου ΕΠΑΛ Αρτας στις 15/10/2015 στα πλαίσια της εβδομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις, σε βιοτεχνίες και σε βιομηχανίες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σε γεωργικά και σε κτηνιατρικά καταστήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες , σε θερμοκήπια, σε κτηνοτροφικές μονάδες, επισκέψεις σε Κ.Π.Ε., περιβαλλοντικά προγράμματα κ.α.

Επιμέλεια:

Πλούμπη Ζωίτσα, (Υπεύθυνη Τομέα: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος)

Συνεργάστηκε στην συγγραφή :

Δημήτριος Διαμάντης ( Γεωπόνος, καθηγητής τεχνικής εκπαίδευσης)

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΜΑΘΗΤΕΙΑ 2016-2017...........

ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τα ΕΠΑ.Λ.........

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑ.Λ.- 2016....

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ A' Τάξης............

Project A' Τάξης 2015-16........

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ε.Υ.Ε.Ε.Ε.Δ.