ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

ΣΤΟ 1O ΕΠΑ.Λ. ΑΡΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Μηχανολογίας

Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής

& Αυτοματισμού

Πληροφορικής

Δομικών

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Τεχνικός Ζωικής Παραγωγης

ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

& ΕΥΕΞΙΑΣ

Βοηθός Νοσηλευτών

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Αισθητικής Τέχνης

Κομμωτικής Τέχνης

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Γραφικών Τεχνών

ΔΙΟΙΚΗΣΗ Κ΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

about img

«Ούτε οι ευτυχέστεροι μπορούν να αποστασιοποιούνται από τη γεωργία. Όπου η γεωργία ακμάζει, εκεί και οι άλλες τέχνες ακμάζουν, όπου δε αναγκάζεται η γη να παραμένει χέρσα, σχεδόν καταστρέφονται και οι άλλες τέχνες και στην ξηρά και στη θάλασσα.» («Οικονομικά» του Ξενοφώντα).

   Η σύγχρονη γεωργία δεν έχει καμία σχέση με τη παραδοσιακή γεωργία. Ο σύγχρονος γεωργός θεωρείται επιχειρηματίας και το επάγγελμα του όχι μόνο δεν είναι παρωχημένο, αλλά αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους τομείς δραστηριοποίησης χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία .Οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν τον Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

   Στην Α΄Τάξη οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, Γενικής Παιδείας 22 ώρες/εβδ., Προσανατολισμού 7 ώρες/εβδ. και τρία μαθήματα Επιλογής 6 ώρες/εβδ. ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Α΄ Τάξης είναι το παρακάτω:

about img about img about img

   Στην Β΄Τάξη οι μαθητές επιλέγουν(τον Τομέα που επιθυμούν) και διδάσκονται μαθήματα συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία είναι 12 ώρες/εβδ. μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες/εβδ. μαθήματα Τομέα θεωρητικά και εργαστηριακά.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Β΄Τάξης είναι το παρακάτω:

about img about img

   Στην Γ΄ Τάξη σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ 1489/τΒ’/26-05-2016 οι μαθητές που στην Β΄ Τάξη θα ακολουθήσουν τον Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (η οποία θα λειτουργήσει σύμφωνα με το προηγούμενο νόμο(ΦΕΚ 1366/τΒ’/28-05-2014) για το σχολ. έτος 2016-2017) θα επιλέξουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:

1.Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

2.Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι συνολικής διάρκειας 35 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας, τα οποία είναι 12 ώρες/εβδ. μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες/εβδ. μαθήματα Ειδικότητας θεωρητικά και εργαστηριακά.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γενικής Παιδείας της Γ΄Τάξης είναι το παρακάτω:

about img

ενώ της κάθε ειδικότητας είναι το παρακάτω:

Ειδικότητα:1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

about img

Ειδικότητα:2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγης

about img

- ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑ.Λ.

1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

2. ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με το νόμο 4386/2016(ΦΕΚ 83/τΑ/11-05-2016) το Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας είναι επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).

- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ:

α) Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας.

β) Με το νέο θεσμό του "Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας", δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου, (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

γ) Συνέχιση σπουδών στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

δ) Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στην Β΄τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες/εβδ.)

- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα Τ.Ε.Ι. και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ. και ΓΕΛ , και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εξεταζόμενα μαθήματα ομάδας Α

Δύο (2) Γενικής Παιδείας: Μαθηματικά Ι και Νεοελληνική Γλώσσα

Δύο (2) Ειδικότητας:

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής:1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, 2.Δενδροκομία

Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής:1.Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, 2.Βοοτροφία – Αιγοπροβατοτροφία

- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ(εργασία)

Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, εκτός από τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του στα Τ.Ε.Ι.,την εγγραφή τουστα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα) έχει και άριστες προοπτικές εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλο το φάσμα του Πρωτογενούς ,Δευτερογενούς και Τριτογενούς Τομέα.

Ανάλογα με την ειδικότητα που έχει επιλέξει έχει πολύ καλές προοπτικές εργασίας τόσο στο δημόσιο ,όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ως εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό(π.χ. στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, σε δημόσιες υπηρεσίες ,σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε Δημόσια Κτηνιατρεία ,σε υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων ,σε Ινστιτούτα Κτηνοτροφικών φυτών ,σε εργαστήρια γενετικής και βελτίωσης φυτών και ζώων, σε αγροτουριστικές μονάδες, σε υπηρεσίες πρασίνου και περιβάλλοντος των δήμων σε φυτωριακές επιχειρήσεις δενδροφυτεύσεις, διαμόρφωση κήπων κ.α.)

Επίσης μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της υπαίθρου (π.χ. προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων κ.α.) όπου του παρέχονται ευκαιρίες και δωρεάν χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του και ανοίγονται νέες προοπτικές για τον επιχειρηματικό κλάδο.

- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις, σε βιοτεχνίες και σε βιομηχανίες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σε γεωργικά και σε κτηνιατρικά καταστήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες , σε θερμοκήπια, σε κτηνοτροφικές μονάδες, επισκέψεις σε Κ.Π.Ε., περιβαλλοντικά προγράμματα κ.α.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΜΑΘΗΤΕΙΑ 2016-2017...........

ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τα ΕΠΑ.Λ.........

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑ.Λ.- 2016....

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ A' Τάξης............

Project A' Τάξης 2015-16........

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ε.Υ.Ε.Ε.Ε.Δ.