Μουσικό Σχολείο Δράμας

Επίσκεψη στο 1ο Επάλ Άρτας του Μουσικού σχολείου Δράμας

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 είχαμε την τιμή να επισκεφτεί το σχολείο μας το Μουσικό σχολείο Δράμας.
Το μουσικό σχολείο Δράμας επισκέφτηκαν το 1ο Επάλ Άρτας στα πλαίσια δύο πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιήσανε τη φετινή χρονιά (2018-2019) (Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων). Όπως μας ανέφεραν οι συνοδοί καθηγητές :
«Το πρώτο έχει θέμα: «Διαδρομές Πολιτισμού: Ανάπτυξη πολιτισμού σε πόλεις με πληθυσμιακές προσμίξεις» και το δεύτερο «Το ίχνος της Ιστορίας και η καλλιτεχνική του αποτύπωση». Τα δύο αυτά προγράμματα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Στο πρώτο ο στόχος είναι να μελετήσουμε όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε πολυπολιτισμικές πόλεις (ενδεικτικά Δράμα και Γιάννενα), την αρμονία που υπήρχε στην συγκατοίκηση των πληθυσμών. Περαιτέρω στοχεύουμε στην ανεύρεση κοινών στοιχείων και διαφορών στα ήθη και τα έθιμά τους, στο κατά πόσο είναι καθοριστικό το θρησκευτικό στοιχείο μια και τελικά Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβιώνουν, συμπορεύονται και κάποιες φορές συντάσσονται κάποιοι μεταξύ τους και αντιτάσσονται στου άλλους. Όλα αυτά ζητάνε από τους μαθητές σε δεύτερη φάση (στο δεύτερο πρόγραμμα) να τα απεικονίσουν καλλιτεχνικά είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας (δημιουργία βίντεο, κολάζ με φωτογραφίες που έχουν απομονώσει) είτε μέσα από τη ζωγραφική (να εμπνευστούν από όσα γνώρισαν και να προβούν σε δικές τους δημιουργίες) ή και απλώς να τα δουν από μια καλλιτεχνική ματιά σχολιάζοντας τα έργα πολιτισμού – μνημεία – που ανέπτυξε η κάθε εθνότητα. Τελευταίος στόχος είναι να σταχυολογήσουνε αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα στα οποία διακρίνουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού στο οποίο αναφερθήκαμε.
Στη Δράμα κατοικούσαν Χριστιανοί, Οθωμανοί και Εβραίοι και είναι η πόλη αναφοράς μας. Αναζητήσαμε και μια άλλη σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και επιλέξαμε τα Γιάννενα.»
Οι συνοδοί καθηγητές: κ Αναστασοπούλου Αριάδνη ΠΕ79, Μιχαηλίδου Ανατολή ΠΕ02 Σκλαβάκη Ελισάβετ ΠΕ02 επικοινώνησαν με το σχολείο μας μετά από την ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus + που διοργάνωσε το 1ο Επάλ Άρτας «Άρτα , ιστορία και πολιτισμός» όπου μας βρήκαν μέσω του διαδικτύου γιατί είχαμε δουλέψει πάνω στον πολιτισμό και στη συμβίωση των κοινοτήτων.
Το 1ο Επάλ Άρτας νιώθει μεγάλη τιμή για αυτή την επίσκεψη και ευχαριστεί τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές του Μουσικού σχολείου Δράμας καθώς και την διεύθυνση του σχολείου. Ελπίζουμε σε μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων

 το τραγούδι που σας τραγούδησαν τα παιδιά είναι το «Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη» και είναι παραδοσιακό τραγούδι του Βώλακα Δράμας.


Εκτύπωση